Beltéri fa lépcsőburkolatok és bútorok tárolása | Extrém Fa
Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Lépcső Számítás Egyszerűen? - Online Lépcső Méret Kalkulátor

Lépcső Számítás - Online lépcső méret kalkulátor

Beltéri fa lépcsőburkolatok és bútorok tárolása

A fa lépcsőburkolás számos szempontból a lehető legjobb választás, mivel kényelmes, biztonságos és elegáns, jó érzés rajta mezítláb is közlekedni és a lakás központi részén, adott esetben egy vagy két nyitott oldallal az otthonunk meghatározó, leghangsúlyosabb dísze is lehet. 

 

Ahhoz, hogy megértsük a fa lépcsők tárolásának fontosságát, elsőnek tudnunk kell, hogy milyen anyagból is készülnek a beltéri fa lépcsőburkolatok:

Milyen faanyagból készülnek a fa lépcsőburkolatok?

Kivétel nélkül műszárított, táblásított anyagokat használunk, melyeknek megmunkálás előtt speciális hónapokig tartó szárítás során állították be a pontos nedvesség tartalmukat 8-12% közé. Ez a nedvességtartalom az amit a fa tartósan megőriz egy átlagos páratartalmú házban, ahol a levegő relatív páratartalma 45-50%, amely nem véletlenül az egészségügyi határérték optimális értéke (40-60%) felé közelít.

 

Miért fontos a lépcsőburkolat nedvességtartalma?

Minden faanyag, de különösen a keményfák jelentős (akár 12-16%) keresztirányú zsugorodásra képesek kiszáradás alatt, így rendkívül fontos, hogy a beépített bútor vagy lépcső nedvességtartalma ne változzon és ezt a levegő nedvességtartalmának optimális értéken tartásával érhetjük el. A műszárított anyagok nedvességtartalmuk megőrzése érdekében gyártás után vákuum csomagolást kapnak, amit csak a felhasználás előtt közvetlen távolítunk el. Amennyiben egy műszáratott anyag jelentős nedvességtartalom változáson megy át, akkor vagy zsugorodás, vagy dagadás fog fellépni, ami helyrehozhatatlan károkat is okozhat, mint elhajlás, repedés, ragasztások elszakadása...

 

A felületkezelés nem védi meg a fát a levegő nedvességétől?

Bizonyos mértékben megvédi, de hatékonysága a felületkezelés módjától is változik, de nem teszik teljesen ellenállóvá, különösen ha járófelületről beszélünk, ami sérülhet, kophat idővel és romlik a vízzáró hatása. Általánosságban elmondható hogy a legjobban vízzáró felületkezelés fa esetében a magasfényű lakkok, melyek teljesen lezárják a fa pórusait így megszüntetve annak lélegzését, viszont ezek már lépcsőnek túl csúszósak, illetve sérülés esetén szintén beengedik a párát. A fa lépcsőburkolataink mivel beltérre készülnek, így a nedvességállóság helyett elsősorban a csúszásgátlás és a kopásállóság érdekében vizes bázisú, selyemfényű, nagy keménységű és kopásállóságú parkettlakkal vannak fújva minden oldalon 4 rétegben. 

 

Mit tehetünk, hogy megóvjuk fa lépcsőnket a kiszáradástól?

Nem kell semmi ördöngősségre gondolni és komoly anyagi beruházás sem feltétlen szükséges, elég egy 10-20 000 Ft-os párásító, ami mér és szabályoz ni egyben, ezen be kell állítani a páratartalmat 50%-ra és a probléma megoldva, ha kifogy a víz, akkor jelzi és után kell tölteni. Persze mint mindenhol itt is találhatunk profibb és modernebb megoldást is, mivel a modernebb klímák már képesek páratartalom szabályzára is és ezek akár közvetlen is rá lehetnek kötve a vízre, így még után töltenünk sem kell őket és el is feledkezhetünk a páratartalomról, miközben egészséges környezetben élünk.

 

Miért káros egészségünkre ha nem megfelelő a páratartalom otthonunkban?

Sokan azt gondolják, hogy inkább nem kell neki fa lépcsőburkolás, és akkor a probléma megoldva, de ez közel sem igaz. A magas és az alacsony páratartalom is ártalmas egészségünkre nézve is, emiatt van megállapítva az egészségügyi relatív légtartalom is 40% és 60% között.

40% relatív légnedvesség alatt nem csak a  fa bútoraink és lépcsőnk megy teljesen tönkre, de megjelennek az atkák, megnő a levegő portartalma és elősegíti az asztma, illetve az allergia kialakulását, emellett remek élőhelyet teremtünk otthonunkban a különféle atkáknak is, akik hosszú távra beköltöznek hozzánk és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük.

 

60% relatív légnedvesség felett más probléma jelentkezik, mert ez már ideális környezet a különféle penészeknek és gombáknak, amik szintén számtalan betegség kiváltói lehetnek ha hosszú távon napi kapcsolatba kerülünk velük.

 

Összegezve, elsősorban nem csak a fa bútoraink miatt fontos a megfelelő páratartalom, hanem leginkább saját és családunk egészsége érdekében is, így mindegy hogy miből van a bútorunk vagy a lépcsőburkolatunk, a megfelelő páratartalom beállítása elengedhetetlen ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni.

 

Csak a kiszáradás jelent problémát a fa lépcsőburkolatok és bútorok számára?

Természetesen nem! a túl magas páratartalom a műszárított faanyagok számára pont ugyanolyan káros, mint az alacsony. Az eltérés csupán annyi, hogy míg alacsony páratartalmon fa lépcsőburkolatunk összeszárad és ettől elvetemedik meg elreped, addig magas páratartalmon megdagad és emiatt vetemedik, reped, de akár még a ragasztások is elválhatnak. Szerencsére fűtött helységekben a magas páratartalom nem tud előfordulni, viszont ha egy házat üresen hagyunk, akkor sem szabad a fűtést tartósan 20 fok alá állítani, mert a fa bútoraink és burkolataink láthatják kárát.

 

elgörbült fa lépcsőlap

 

Mit tesz az Extrém Fa hogy garantálja a beépített fa ideális nedvességtartalmát?

 

Alapanyagainkat csak megbízható hivatalos forrásból szerezzük be.

Csak vákuumcsomagolt táblásított anyagokat használunk.

Megvásárláskor megmérjük a fa nedvességtartalmát tüskés elektromos és ultrahangos roncsolásmentes mérővel is.

Beépítéskor szintén megmérjük már csak a roncsolásmentes mérővel a felületkezelt anyag nedvességtartalmát és dokumentáljuk is.

 

 

 

 

Kategória

Lépcső árajánlat kérés

A lépcsők árajánlat készítése mindenképpen helyszíni felmérést igényel, de a hatékony munka elősegítése érdekében, kérjük töltse ki az alábbi árajánlatkérő űrlapot!

Az űrlap elküldése után már felkészülten tudjuk önt felkeresni egy INGYENES, személyes helyszíni felmérésre, ahol segítünk akár a lépcső megtervezésében is.

​​​​​​

Amennyiben rendelkezik kupokóddal, kérjük itt adja meg hogy érvényesíthesse kedvezményét!
Kérjük adja meg, hogy mikorra szeretné az ajánlatkérésben részletezett lépcsőt elkészíteni, minimális határidő 1 hónap, de folyamatban lévő munkáinktól függően, ez akár több hónap is lehet.
Kérjük adja meg a címet, ahol személyesen is fel tudjuk mérni a lépcsőt.
további sor hozzáadása
Kérjük írja be a meglévő beton lépcsőfokok méreteit: Hosszúság * Mélység * Magasság - Darabszám formában, az alábbi linkre kattintva megnézhati, hogy fordulós lépcsők esetében, mely lépcsőfokoknak milyen méreteire lesz szüksége (új ablakban nyílik meg). Lépcső felmérési útmutató.

Elég CM pontosan mérni!!! 


A + jellel egy újabb sort tud hozzáadni, kérjük minden fokot külön sorba írjon. A hozzáadás gombbal további tetszőleges számú rublikát adhat hozzá.
 
 
A puhafák (borovi fenyő, luc fenyő) olcsóbbak, míg a keményebb fák (bükk, tölgy) drágábbak.  A laminált lépcsők felülete függ az laminált anyag minőségétől, de jó minőségű anyag esetén magas kopásállósággal és vízállósággal rendelkeznek és tartós megoldást biztosítanak.
A lépcsők biztonságát nagyban javítják a korlátok, melyekbe megbotláskor könnyedén megkapaszkodhatunk, így elkerülhető a lépcsőn leesés. Gyerekek és idősek által használt lépcsőkre különösen javasolt mindkét oldalra kapaszkodót tenni.
A falburkolatok elegáns megjelenést kölcsönöznek és megvédik a lépcső mellett lévő falat az esetleges sérülésektől. Jelölje be ezt a lehetőséget ha igen!
A beépített világíátsok biztonságosabá teszik otthonunk lépcsőit, mivel jól láthatóvá teszik a lépcsőfokokat
Kérjük írja le minél részletesebben elképzeléseit.
1 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on