Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Árajánlatkérés több cégtől az ország egész területén egyszerűen

 

Ide kattintva kérhet árajánlatot több cégtől az ország bármely pontján könnyedén és gyorsan

 

Beltéri fa lépcsőburkolatok és bútorok tárolása

A fa lépcsőburkolás számos szempontból a lehető legjobb választás, mivel kényelmes, biztonságos és elegáns, jó érzés rajta mezítláb is közlekedni és a lakás központi részén, adott esetben egy vagy két nyitott oldallal az otthonunk meghatározó, leghangsúlyosabb dísze is lehet. 

 

Ahhoz, hogy megértsük a fa lépcsők tárolásának fontosságát, elsőnek tudnunk kell, hogy milyen anyagból is készülnek a beltéri fa lépcsőburkolatok:

Milyen faanyagból készülnek a fa lépcsőburkolatok?

Kivétel nélkül műszárított, táblásított anyagokat használunk, melyeknek megmunkálás előtt speciális hónapokig tartó szárítás során állították be a pontos nedvesség tartalmukat 8-12% közé. Ez a nedvességtartalom az amit a fa tartósan megőriz egy átlagos páratartalmú házban, ahol a levegő relatív páratartalma 45-50%, amely nem véletlenül az egészségügyi határérték optimális értéke (40-60%) felé közelít.

 

Miért fontos a lépcsőburkolat nedvességtartalma?

Minden faanyag, de különösen a keményfák jelentős (akár 12-16%) keresztirányú zsugorodásra képesek kiszáradás alatt, így rendkívül fontos, hogy a beépített bútor vagy lépcső nedvességtartalma ne változzon és ezt a levegő nedvességtartalmának optimális értéken tartásával érhetjük el. A műszárított anyagok nedvességtartalmuk megőrzése érdekében gyártás után vákuum csomagolást kapnak, amit csak a felhasználás előtt közvetlen távolítunk el. Amennyiben egy műszáratott anyag jelentős nedvességtartalom változáson megy át, akkor vagy zsugorodás, vagy dagadás fog fellépni, ami helyrehozhatatlan károkat is okozhat, mint elhajlás, repedés, ragasztások elszakadása...

 

A felületkezelés nem védi meg a fát a levegő nedvességétől?

Bizonyos mértékben megvédi, de hatékonysága a felületkezelés módjától is változik, de nem teszik teljesen ellenállóvá, különösen ha járófelületről beszélünk, ami sérülhet, kophat idővel és romlik a vízzáró hatása. Általánosságban elmondható hogy a legjobban vízzáró felületkezelés fa esetében a magasfényű lakkok, melyek teljesen lezárják a fa pórusait így megszüntetve annak lélegzését, viszont ezek már lépcsőnek túl csúszósak, illetve sérülés esetén szintén beengedik a párát. A fa lépcsőburkolataink mivel beltérre készülnek, így a nedvességállóság helyett elsősorban a csúszásgátlás és a kopásállóság érdekében vizes bázisú, selyemfényű, nagy keménységű és kopásállóságú parkettlakkal vannak fújva minden oldalon 4 rétegben. 

 

Mit tehetünk, hogy megóvjuk fa lépcsőnket a kiszáradástól?

Nem kell semmi ördöngősségre gondolni és komoly anyagi beruházás sem feltétlen szükséges, elég egy 10-20 000 Ft-os párásító, ami mér és szabályoz ni egyben, ezen be kell állítani a páratartalmat 50%-ra és a probléma megoldva, ha kifogy a víz, akkor jelzi és után kell tölteni. Persze mint mindenhol itt is találhatunk profibb és modernebb megoldást is, mivel a modernebb klímák már képesek páratartalom szabályzára is és ezek akár közvetlen is rá lehetnek kötve a vízre, így még után töltenünk sem kell őket és el is feledkezhetünk a páratartalomról, miközben egészséges környezetben élünk.

 

Miért káros egészségünkre ha nem megfelelő a páratartalom otthonunkban?

Sokan azt gondolják, hogy inkább nem kell neki fa lépcsőburkolás, és akkor a probléma megoldva, de ez közel sem igaz. A magas és az alacsony páratartalom is ártalmas egészségünkre nézve is, emiatt van megállapítva az egészségügyi relatív légtartalom is 40% és 60% között.

40% relatív légnedvesség alatt nem csak a  fa bútoraink és lépcsőnk megy teljesen tönkre, de megjelennek az atkák, megnő a levegő portartalma és elősegíti az asztma, illetve az allergia kialakulását, emellett remek élőhelyet teremtünk otthonunkban a különféle atkáknak is, akik hosszú távra beköltöznek hozzánk és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük.

 

60% relatív légnedvesség felett más probléma jelentkezik, mert ez már ideális környezet a különféle penészeknek és gombáknak, amik szintén számtalan betegség kiváltói lehetnek ha hosszú távon napi kapcsolatba kerülünk velük.

 

Összegezve, elsősorban nem csak a fa bútoraink miatt fontos a megfelelő páratartalom, hanem leginkább saját és családunk egészsége érdekében is, így mindegy hogy miből van a bútorunk vagy a lépcsőburkolatunk, a megfelelő páratartalom beállítása elengedhetetlen ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni.

 

Csak a kiszáradás jelent problémát a fa lépcsőburkolatok és bútorok számára?

Természetesen nem! a túl magas páratartalom a műszárított faanyagok számára pont ugyanolyan káros, mint az alacsony. Az eltérés csupán annyi, hogy míg alacsony páratartalmon fa lépcsőburkolatunk összeszárad és ettől elvetemedik meg elreped, addig magas páratartalmon megdagad és emiatt vetemedik, reped, de akár még a ragasztások is elválhatnak. Szerencsére fűtött helységekben a magas páratartalom nem tud előfordulni, viszont ha egy házat üresen hagyunk, akkor sem szabad a fűtést tartósan 20 fok alá állítani, mert a fa bútoraink és burkolataink láthatják kárát.

 

elgörbült fa lépcsőlap

 

Mit tesz az Extrém Fa hogy garantálja a beépített fa ideális nedvességtartalmát?

 

Alapanyagainkat csak megbízható hivatalos forrásból szerezzük be.

Csak vákuumcsomagolt táblásított anyagokat használunk.

Megvásárláskor megmérjük a fa nedvességtartalmát tüskés elektromos és ultrahangos roncsolásmentes mérővel is.

Beépítéskor szintén megmérjük már csak a roncsolásmentes mérővel a felületkezelt anyag nedvességtartalmát és dokumentáljuk is.

 

 

 

 

Kategória

Kérjen árajánlatot több cégtől egyszerre az ország bármely pontján...

Ezen űrlap kitöltésével több cégtől is kérhet árajánlatot az ország bármely pontjáról.  Mivel weboldalunkról érkező megkeresések kiterjednek az egész országra, így sajnos sok esetben nem tudunk megoldást ajánlani a nagy távolságok miatt, így az oldalunkon regisztrált cégek az ország több pontjáról megtekinthetik és válaszolhatnak az itt beküldött árajánlatkérésekre. Ennek segítségével reméljük hogy minden látogatónk megtalálja az minőségben, árban és időben megfelelő árajánlatot. Amennyiben visszatérő ügyfelünk, vagy azt szeretné hogy mindenképp az Extrém Fa csapata végezze a munkát, kérjük használja az árajánlat kérés menüpont alatt található űrlapok egyikét.

Űrlap kiválasztása
Kérjük válassza ki milyen munkára szeretne árajánlatot kérni. Több lehetőség is választható.
Minőségi útmutató


Az alábbi értékek beállításával segítséget nyújthat a cégeknek az anyagok kiválasztásában és az ár kalkulációban.
Kérjük figyeljen rá, hogy a megrendelendő termékkel kapcsolatban minden információt részletesen tüntessen fel, ezzel segítve a legpontosabb árajánlat elkészítését.

 
Használati feltételek (új lapon nyílik meg)

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on