Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Árajánlatkérés több cégtől az ország egész területén egyszerűen

 

Ide kattintva kérhet árajánlatot több cégtől az ország bármely pontján könnyedén és gyorsan

 

Olcsó Lépcső vs. Drága Lépcső - Mi a különbség?

Avagy miért van akkora árkülönbség 2 ránézésre nagyon hasonló lépcső között?

 

A fa lépcső vagy fa lépő burkolat készíttetése nem olcsó mulatság, mondhatni luxuscikknek számít ráadásul akár 300-500 ezer forint is lehet a különbség a terveken 2 hasonlónak kinéző lépcső között. Ez persze mindenkinek bántja a szemét és akár átverve is érezheti magát, de a tény az hogy gyakran az olcsóbb az átverés, mert közel sem olyan minőségű terméket fog kapni az olcsó lépcső áráért, mit a drágáért.

 

Alábbi cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy pontosan miben különbözik egy drágább és egy olcsóbb lépcső egymástól.

Lépcső Faanyaga

Lépcsőlapok vastagsága:

A vastagságon jelentőset lehet spórolni és pillanatnyilag sokkal olcsóbbá teheti lépcsőnket mert ha 3cm helyett csak 2cm a lépcsőlapok vastagsága, akkor 33%-al kevesebb az anyagköltségük, de egyben végzetes hibát is elkövetünk, mivel a vékony lapok könnyebben vetemednek, repednek, mivel nem bírják azt a hatalmas terhelést, aminek azzal tesszük ki őket, hogy járunk rajtuk. A lépcsőlapok vastagságát még keményfáknál is érdemes minimum 3cm-re tervezni.

Lépcsőlapok minősége:

A lépcsőnkhöz felhasznált faanyag minőségén spórolva szintén olcsóbbá tehető a lépcső, de ezért is borsos árat fizethetünk, mert míg egy A/A minőségű lépcsőfokban nincsenek csomók, a B/C minőségű, bár kinézetre még mindig szép, de nagyobb csomók is vannak benne, melyek feszültséget keltenek a fának abban a részében, aminek hatására vetemedhet, vagy elrepedhet és egy leragasztott betonlépcső faburkolatának cseréje nagyjából egyenlő a lehetetlennel, ha csak nem az egészet szeretnénk cserélni.

Páros fokok forgatása fordulós lépcsőknél

Olcsósított lépcsőknél gyakori megoldás, hogy a fordulókban azokat a fokokat, amikből 2 egyforma van, 1 lapból vágják ki, ezzel jelentősen csökkentve a keletkező hulladék anyagot, de esztétikailag ezzel hatalmas pofont adnak az összképnek, mivel így 2 vagy akár több lépcsőfokon is a szálirány nem fog futni a lépcsőfok élével, hanem átlósan keresztbe mennek rajta, ráadásul ez az olcsósítás nem csak a kinézetét rontja lépcsőnknek, de a minőségét, időtállóságát is, mivel ezek a fokok a keresztbefutó szálak miatt jóval gyengébben lesznek, hajlamosabbak a vetemedésre, repedésre, vagy akár a törésre is. Tény hogy akár 100 150 ezer forintot is lehet ezzel spórolni, de nem éri meg, ha a fordulós fokok egy része 2-5 éven belül eltörik vagy elvetemedik. Ráadásul ilyenkor meg is kell fordítani a lapot, hogy a tükörképét kapjuk, így A/B minőségű anyag esetén a B oldal kerül felülre, ami általában közel sem olyan szép mint az A oldal.

Az alábbi képek jól illusztrálják, hogy mi az amit mindenképpen kérdezzenek meg a szakembertől aki a lépcsőt készíti, mert utólag már nem lehet cserélni őket!

Extrémfa Fa Lépcsőburkolat Száliránya
A lépcsőlapok száliránya fut a lépcsőfokok élével. Ez a helyes kialakítás...
Olcsó Fa lépcsőburkolat száliránya
Olcsó lépcsők esetén a fordulós fokok száliránya gyakran nem fut a lépcsőlap élével, hanem keresztbe megy...

Anyag fajta:

Gyakori kérdés hogy tölgy bükk, vagy borovi fenyő, esetleg akác legyen a lépcsőlap, de ha az ár dönt akkor általában a borovi a végeredmény, ami nem rossz, de azt tudni kell róla, hogy sokkal jobban sérül, karcolódik vagy benyomódik mint a keményfa társai, így lépcsőnk esztétikus élettartamát nagyban rövidíti, 10-15 év után a használat mértékétől függően csereérett, míg egy tölgyfa lapokkal burkolt lépcső túl fogja élni a házat is, amibe beépítették.

Szabványos vs egyedi lépcsőlapok

Több nagy áruházban is lehet kapni viszonylag olcsón előre gyártott lépcsőlapokat, de sajnos csak 130 cm hosszúságig és 28 cm mélységig. A fordulós fokok általában ennél hosszabbak, így azokat egyedileg kell legyártani, de hiába csináljuk ugyanabból a fafajtából, akkor sem lesz ugyanolyan a kinézete, mivel a fák erezete, színe, mintázata eltér egymástól attól függően hogy honnan származnak, ott milyen körülmények között nőttek és hogy milyen gazdag volt tápanyagban, illetve folyadékban a terület. Ezért ha úgy akarjuk olcsóbbá tenni lépcsőnket, hogy az egyenes fokokat megvesszük standard méretben, és csak a fordulósokat gyártjuk külön, akkor azt az eredményt kapjuk hogy a fordulós fokok merőben más színűek és mintázatúak, mint az egyenes standard méretű fokok. Fordulós lépcsőknél érdemes az összes fokot egyedileg gyártani, így lehet csak garantálni hogy egyforma legyen az összes fok.

 

Lépcsőlapok Rögzítése

Lépcsőlapok Dűbelezése

Fisher Lépcsőlap Rögzítő Dűbel

Lépcsőlap tiplizése beton lépcsőre fa burkolatSokan sajnálják rá a pénzt, így olcsóbbá lehet tenni a lépcsőt és igazából kinek hiányzik, mikor nem is látni, meg ragasztva is van... A dűbelek azon felül hogy +1 alternatív rögzítést adnak a lépcsőlapoknak, szintezésre is kiválóan alkalmasak, mivel a betonozott lépcsőlapok általában nem hogy nem vízszintesek, hanem egymással sem párhuzamosak. Szinteződűbelek nélkül lehetetlen hogy egy beton lépcsőre vízszintes, egymással párhuzamos fokok kerüljenek, de sokakat ez nem is aggaszt mivel a megrendelő szeme nem vízmérték, úgysem veszi észre, és különben is 400+ ft/db és kb 100 db kell egy lépcsőhöz, ráadásul be is kell őket fúrni és állítani ami sok meló... Egy betonlépcső burkolásnál számunkra elengedhetetlen az állítható lépcsőrögzítő dűbelek használata.

 

 

Lépcsőlapok Ragasztása:

A betonra a legpraktikusabb rögzítés a ragasztás, de nagyon nem mindegy hogy mivel és hogyan tesszük ezt. Több szétesett lépcsőn láttam már hogy sziloplast-al ragasztották a fokokat a betonhoz, vagy a csemperagasztóhoz, amivel ki lett javítva az elrontott lépcsőbetonozás. Olcsóbb mint professzionális ragasztót használni, de a szilo nem köt jól a betonhoz és semmilyen porózus felülethez, ezért helyette poliuretán ragasztó habot kell használni, ami jelentősen drágább, de cserébe elválaszthatatlan rögzítést biztosít lépcsőlapjainknak, különösen, ha előtte tapadóhíddal kezelve lett a betonfelület, ami meggátolja a porladást, felszakadozást.

 

Lépcsőburkolat Felületkezelése

A lépcsőlapok felületkezelése nagyon kényes része, és nem csak a járólapon, hanem alul és az éleken is, hogy kizárjuk a nedvességet, amitől elhajolhat, elvetemedhet a fa. A felületkezelésre olcsó lépcsők esetében olcsó lakkot is használnak aminek max 1000 ft litere és az élettartama gyakori használat mellett töredéke egy professzionális vizes parkettlaknak, ami 4 rétegben felvíve gond nélkül kibír 10-15 évet is, de ennek már litere 6000 ft-tól kezdődik és ha szép felületet akarunk, akkor fújni kell, nem ecsettel kenni, akkor pedig 2X annyi lakk fogy, mivel több réteg is kell és a fele elmegy a levegőbe.

 

Aki végigolvasta a cikket most már átláthatja, hogy miért nem szabad az olcsó fa lépcsőt választani, mivel bárhol próbálunk spórolni, csak az élettartamát rövidítjük le lépcsőnknek és sokkal előbb kell újat venni... Így lesz az olcsóbb lépcsőből sokkal drágább lépcső!

 

 

 

Amennyiben kíváncsi rá, hogy mikből áll össze egy lépcső ára, akkor kattintson az alábbi linkre:

 

Mennyi egy egyedi tervezésű fa lépcső ára és miért?

Kérjen árajánlatot több cégtől egyszerre az ország bármely pontján...

Ezen űrlap kitöltésével több cégtől is kérhet árajánlatot az ország bármely pontjáról.  Mivel weboldalunkról érkező megkeresések kiterjednek az egész országra, így sajnos sok esetben nem tudunk megoldást ajánlani a nagy távolságok miatt, így az oldalunkon regisztrált cégek az ország több pontjáról megtekinthetik és válaszolhatnak az itt beküldött árajánlatkérésekre. Ennek segítségével reméljük hogy minden látogatónk megtalálja az minőségben, árban és időben megfelelő árajánlatot. Amennyiben visszatérő ügyfelünk, vagy azt szeretné hogy mindenképp az Extrém Fa csapata végezze a munkát, kérjük használja az árajánlat kérés menüpont alatt található űrlapok egyikét.

Űrlap kiválasztása
Kérjük válassza ki milyen munkára szeretne árajánlatot kérni. Több lehetőség is választható.
Minőségi útmutató


Az alábbi értékek beállításával segítséget nyújthat a cégeknek az anyagok kiválasztásában és az ár kalkulációban.
Kérjük figyeljen rá, hogy a megrendelendő termékkel kapcsolatban minden információt részletesen tüntessen fel, ezzel segítve a legpontosabb árajánlat elkészítését.

 
Használati feltételek (új lapon nyílik meg)

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on