Mekkora legyen egy lépcsőfok? | Extrém Fa
Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Lépcső Számítás Egyszerűen? - Online Lépcső Méret Kalkulátor

Lépcső Számítás - Online lépcső méret kalkulátor

Mekkora legyen egy lépcsőfok?

A lépcsőfokok méretezése számos dologtól függ és sokszor ezt már a famunkák előtt ki kell találni, mert nem csak faszerkezetes lehet, de készülhet lépcsője alapja betonból, vagy akár vasból is amire később kerül csak rá a fa burkolás, de már a tartószerkezet kialakításánál el kell dönteni, hogy mekkorák legyenek pontosan a lépcsőfokok.

A legfontosabb szempont egy fa vagy a későbbiekben fával burkolandó lépcső készítésénél, hogy kik és mennyit fogják használni?

  • A használat gyakorisága azért fontos, mert egy ritkán használt lépcsőnél nem annyira baj ha kényelmetlen, amíg egy gyakran használt lépcső esetén fontos a kényelem és a biztonság is, mindkettőt a megfelelő lépésmagasság és lépcsőfok mélység biztosítja. Tehát egy gyakran használt lépcsőnél a fokok inkább szélesebbek és a lépésmagasság inkább alacsonyabb kell legyen, de természetesen ez nagyban függ a későbbi felhasználók testi adottságától is.
     
  • A lépcsőn járók testi adottságai és életkora szintén fontos tényező, mert míg magas fiataloknak kényelmesebb egy nagyobb fokmagasságú és mélységű lépcső, addig az idősebb és alacsonyabb embereknek, esetleg kis gyerekeknek szánt lépcsőnél érdemes kisebb fokmagasságot és mélységet használni, mivel nem tudnak olyan magasat és hosszút lépni, mint a magas fiatalok.

Egy fa lépcsőlap átlagos mélysége 33 és 28 cm közé szokott esni normál méretű lépcsőknél, ettől eltérnek a helytakarékos lépcsők, ott más képlet érvényes. A lépcsőlap mélysége ha beton alapra kerül akkor már valamennyire adott, mivel már létezik egy beton lépcső, mely alapul szolgál és korlátok közé szorítja a méreteket. Ha a beton lépcsőfok mondjuk 28 cm széles, akkor rá kell számolni még a homloklapot (amennyiben szeretnénk) és némi kilógást, hogy legyen némi belépő is a felfele használatot könnyítve. Ez általában 1-5 cm maximum, amennyiben a lépcső aljába led világítás is beépítésre kerül, akkor érdemes legalább 3 cm kilógással számolni.

 

Egy lépcsőfok átlagos magassága 19 és 21 cm közé szokott esni amit leginkább a lépcsőt használó emberek testi adottságai alapján érdemes megválasztani ,mert a magas embereknek nem esik jól alacsonyat lépni, míg az alacsonyaknak nehezére esik magasat lépni és nem csak a lépcső kényelmi foka, de a biztonsága sem lesz a megfelelő. Betonlépcső készítés esetén érdemes eldönteni már a zsaluzás előtt, hogy milyen vastag fával szeretnék a lépcsőt később burkolni, mivel az rájön a fokok magasságára, így az első foknál le kell vonni,, a legfelsőhöz pedig hozzá kell számolni, ha azt szeretnénk, hogy a lépcső fával burkolása után minden fokunk egyforma legyen. 

 

A számítás során a szintkülönbséget kell elosztani a kívánt lépcsőfokok számával és ez adja meg egy fok magasságát, ha ez túl nagy, vagy épp túl kicsi igényeinknek, akkor számoljuk újra több vagy kevesebb lépcsőfokkal.

Kategória

Lépcső árajánlat kérés

A lépcsők árajánlat készítése mindenképpen helyszíni felmérést igényel, de a hatékony munka elősegítése érdekében, kérjük töltse ki az alábbi árajánlatkérő űrlapot!

Az űrlap elküldése után már felkészülten tudjuk önt felkeresni egy INGYENES, személyes helyszíni felmérésre, ahol segítünk akár a lépcső megtervezésében is.

​​​​​​

Amennyiben rendelkezik kupokóddal, kérjük itt adja meg hogy érvényesíthesse kedvezményét!
Kérjük adja meg, hogy mikorra szeretné az ajánlatkérésben részletezett lépcsőt elkészíteni, minimális határidő 1 hónap, de folyamatban lévő munkáinktól függően, ez akár több hónap is lehet.
Kérjük adja meg a címet, ahol személyesen is fel tudjuk mérni a lépcsőt.
további sor hozzáadása
Kérjük írja be a meglévő beton lépcsőfokok méreteit: Hosszúság * Mélység * Magasság - Darabszám formában, az alábbi linkre kattintva megnézhati, hogy fordulós lépcsők esetében, mely lépcsőfokoknak milyen méreteire lesz szüksége (új ablakban nyílik meg). Lépcső felmérési útmutató.

Elég CM pontosan mérni!!! 


A + jellel egy újabb sort tud hozzáadni, kérjük minden fokot külön sorba írjon. A hozzáadás gombbal további tetszőleges számú rublikát adhat hozzá.
 
 
A puhafák (borovi fenyő, luc fenyő) olcsóbbak, míg a keményebb fák (bükk, tölgy) drágábbak.  A laminált lépcsők felülete függ az laminált anyag minőségétől, de jó minőségű anyag esetén magas kopásállósággal és vízállósággal rendelkeznek és tartós megoldást biztosítanak.
A lépcsők biztonságát nagyban javítják a korlátok, melyekbe megbotláskor könnyedén megkapaszkodhatunk, így elkerülhető a lépcsőn leesés. Gyerekek és idősek által használt lépcsőkre különösen javasolt mindkét oldalra kapaszkodót tenni.
A falburkolatok elegáns megjelenést kölcsönöznek és megvédik a lépcső mellett lévő falat az esetleges sérülésektől. Jelölje be ezt a lehetőséget ha igen!
A beépített világíátsok biztonságosabá teszik otthonunk lépcsőit, mivel jól láthatóvá teszik a lépcsőfokokat
Kérjük írja le minél részletesebben elképzeléseit.
13 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on