Bejegyzések | Extrém Fa
Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Bejegyzések

Lépcső burkolás fával Extrém Fa stílusban

A fa lépcsőburkolatok készítésében az a legjobb, hogy minden egyes lépcső más, különleges, színében, formájában, vagy épp a korlátja teszi különlegessé. A lényeg, hogy a variációk száma végtelen, így igyekszünk mi is különlegessé tenni lépcsőinket, melyekben utána sokáig gyönyörködhetnek megrendelőink.  

Ebben a cikkünkben egy olyan lépcsőt szeretnénk bemutatni nektek, mely a fa burkolat tervezése során igyekeztünk meggyőzni a megrendelőt, hogy némi változatosságot vigyünk a színébe és így még egyedibb darabja lesz otthonuknak.

Tölgyfa lépcsőburkolás mahagóni színben natúr korláttalEz a tölgyfa lépcsőburkolat rendkívül különleges megjelenést biztosít, bármilyen betonlépcső számára, elegáns, meleg mahagóni színe jól alkot kontrasztot a natúr korlátrudakkal. Megrendelőink tetszését elnyerte és örültek hogy ezt a verziót választották, reméljük hogy nektek is tetszik és hasznos ötleteket ad saját lépcsőtök megtervezésére.

Kétszínű tölgyfa lépcsőburkolat korláttal 

Kép feltöltés
/sites/default/files/2018-10/fa-lepcsoburkolas-tolgfaval-korlattal.png
/sites/default/files/2018-10/fa-lepcsoburkolas-tolgfaval-korlattal-mahagoni.png
Kategória

Fa lépcső burkolás fényképes homloklappal?!

Fa lépcsőburkolás esetében mindig kérdés hogy legyen-e homloklap vagy sem, de ennek eldőlésétől függetlenül a következő kérdés 100%-ban az, hogy milyen színű legyen a homloklap vagy annak a helye.  

Ezen cikkünkben szeretnénk bemutatni egy olyan lehetőséget ahol az egységes fa felületet valami különlegessel dobhatjuk fel, ami egyben kiemeli a fa szépségét, de önmagában is szemet gyönyörködtető látvány, mely egy mesebeli hellyé változtathatja akár a lépcsőházat. 

A fényképes homloklappal ellátott betonlépcsők további előnye, hogy ahelyett hogy szűkítenék a teret mint a fa homloklapos, vagy festett natúr homloklappal ellátott társaik, inkább, növelik azt, mivel lépcsőnk alatt akár a Grand kanyon is húzódhat több kilométeres panorámát biztosítva lépcsőházunkba.

Az ötlet még annyira új, hogy az alábbi képek még számítógéppel készültek, de ezeken szerintem jól látható az ilyen megoldás adta lehetőség.

A fényképes homloklappal ellátott fa lépcsőburkolatoknak csupán a képzeletünk szab határt, ráadásul fényképeken túl bármilyen grafika is felhelyezhető ilyen megoldással. Amit fontos figyelembe venni, hogy ez elsősorban egyenes lépcsők fával burkolása során alkalmazható megoldás, fordulós lépcsők esetében nem működik ennyire mutatósan, bár megfelelő képekkel azt sem lehetetlen kivitelezni. 

Kategória

Fém lépcsők

A fém lépcsők is nagyon sok félék lehetnek kezdve a lebegő lépcsőktől, melyek úgy néznek ki mintha a falból állnának ki a lapok, de lehet hajlított, zártszelvényből hegesztett, kovácsoltvas, vagy gerenda alátámasztású lépcső is. Természetesen a fém lépcsőket is szokták fával burkolni, nem csak beton társaikat, mivel igényes, elegáns és praktikus is egyben, ráadásul igényes  igen impozáns megjelenésű lépcső is készíthető acélból, vagy bármilyen más fémből. Különösen kedveltek a mai industrial vagy steampunk lakberendezési stílusban megálmodott otthonokban, ahol tovább fokozzák a kívánt hangulatot.

 

Nézzük hogy használati szempontból mi a különbség egy fém lépcső és egyéb társaihoz képest:

Fával burkolt fém lépcső vastag acél gerendákkal

 

A fém szerkezetű lépcsők stabilitása:

A vasból vagy acélból készült lépcsők igen stabilak, talán stabilabb mint egy beton, mivel a vas lépcső nem reped el egy földrengéstől sem, elemeik általában hegesztéssel, vagy túlméretezett csavarokkal vannak rögzítve egymáshoz, ígya teljes fémből készült lépcső egy darabot alkot, így nevezhetjük 100%-os stabilitással rendelkezőnek. Egy vas vagy acél lépcső leszakadásának valószínűsége megfelelő kialakítás esetén olyan csekély, hogy beszélni sem érdemes róla többet, tehát jelentősen biztonságosabb mit a fa vagy a beton szerkezetű.

Lebegő lépcső fekete fa burkolattal

Vas szerkezetű lépcsők időtállósága:

Ha a fém felületeket megfelelően védjük korrózió ellen, akkor mind beltérben, mind kültéren nagyjából örök életűnek mondható, maximum a fa burkolatot kell 40-50 évente cserélni rajta, ha nincs megfelelően újra és újra kezelve a fa burkolat felülete mondjuk 5-10 évente. Tehát időtállóság szempontjából is érdemes fém szerkezetű lépcsőt választani.

Egyfordulós fém szerkezetű lépcső fa lépcsőburkolattal

Mi a hátránya a fémből készült lépcsőszerkezeteknek?

A fém lépcsőszerkezet olcsóbb és kevesebb kosszal elkészíthető mint fa vagy beton verziói, viszont egy nagy hátránya előfordulhat, mely megfelelő anyagi ráfordítással és alapanyag megválasztással kiküszöbölhető, de mivel olcsóbb verzióként választják általában, így a fém lépcsők hajlamosak az úgynevezett "rengésre", ami azt takarja, hogy járás közben az egész szerkezet beremeg, jellegzetes hangot adva.

 

Hogyan oldjuk meg a "lépcső rengés" problémát fém lépcsőknél?

Már korábban is elhangzott a túlméretezés kifejezés, nem is véletlenül, mivel ha jelentősen vastagabb anyagokat használunk, amik a szükséges igénybevételt elbíró anyagoknál jóval vastagabbak, erősebbek, akkor a szerkezet egyben remegése akár a nullára is csökkenthető, de mindenképpen tud olyan remegésmentes lenni mint egy fa vagy gipszbeton lépcső. Természetesen itt már nem az olcsó verzióként választott vas lépcsőszerkezetekről írok, csak vékony anyagból olcsó a fém lépcső, de akkor az az ára hogy "reng" amikor járnak rajta. Természetesen elviselhető és nem vészesen zavaró mértékben, olcsó verziónak jobb választás mint egy előre gyártott falépcső, de erre is kell még fa lépcsőburkolat. 

Kategória

Egy lépcső (újra)burkolás, tölgyfával, LED világítással, Extrém Fa stílusban

A tölgyfa előkelő helyen áll a faanyagok között, nem csak hazai de külföldi viszonylatban is kiemelten kedvelt sokrétű felhasználásának és látványos megjelenésének köszönhetően, így nem véletlenül a fa lépcsőkészítés / fa lépcsőburkolás egyik legkedveltebb anyaga, mivel jól ellenáll a fizikai igénybevételnek, így járófelületnek is remekül alkalmas, ugyanakkor a víznek is jóval hosszabban áll ellen, mint egyéb hazai fafajták, így akár kültéri lépcsők esetén is remekül alkalmazható.

A következő lépcső lépőlapja és homloklapja is tölgyfából készült, a lépcsőlapok natúr színben vizes bázisú parkettlakkal kezelve, míg a homloklapok a lakkozás előtt egy fehér vékony lazúr felületkezelést is kaptak.

A lépcsőfokok aljába led világítás került  beépítésre, mely segíti az éjszakai közlekedést és a ledsínbe pattintható opálos fedőnek köszönhetően nem vakít el a lépcsőn felfelé közlekedéskor sem.

A lépcső élei a ház minimál berendezéséhez hasonlóan, egy 3mm-es rádiuszú  gömbölyítést kaptak.


Így nézett ki a lépcső, amikor a tulajdonos felkeresett minket.

 


A lépcső történetéhez tartozik, hogy ez egy új házban készült elrontott betonlépcső, majd ismételten elrontott fa lépcsőburkolat kijavításaként készült. A korábbi lépcső kivitelezése nem volt 100%-os nak nevezhető, de még csak 50-nek sem, ráadásul az első használat során a lépcsőlapok felszakadtak a betonról a dűbelezés hiánya és a nem megfelelő felületelőkészítés illetve a rosszul megválasztott ragasztóanyagnak köszönhetően. Sajnos mivel sok helyen a lépcsőlapok is kicsik voltak , illetve 2 féle külön faanyagból készültek, így nem volt megmenthető. Mivel a készítője hosszabb ideje nem volt elérhető így el kellett bontani és újra kellett burkolni a lépcsőt.

Nem kopog, nem nyikorog, nem szakadnak fel a fokok a betonról és valószínűleg sok évtizeden keresztül fogja szolgálni új gazdáját ez a gyönyörű "újból" újjáépített tölgyfával burkolt betonlépcső.

Ilyen lett az Extrém Fa által újjáépített lépcső.

Az eddigi képeken bemutattuk hogy milyen volt amikor felkerestek minket a vadonatúj lépcsőburkolat a képek alatt lévő galériában megtekinthető hogy  milyen lett, miután az Extrém Fa elbontotta és újjáépítette... :)

 

 

Kép feltöltés
/sites/default/files/2018-07/elrontott-betonlepcso-elrontott-fa-burkolattal.jpg
/sites/default/files/2018-07/elrontott-fa-lepcso-burkolat.jpg
/sites/default/files/2018-07/elrontott-lepcso-burkolat-tolgyfabol.jpg
/sites/default/files/2018-07/elrontott-tolgyfa-lepcso-burkolat.jpg
Kategória

Személyre szabott konyhabútor és a megfelelő szakember kiválasztása

Sokat foglalkoztunk már cikjeinkben a konyhabútorok méreteivel, de eddig még nem esett arról szó, hogy hogyan lesz egy konyha tökéletesen a mi igényeinkre szabva és miként is néz ki egy konyhabútor megrendelés folyamata. Ezek pedig fontos szempontok, mert már itt eldől, hogy ki az akivel érdemes lenne konyhabútorunkat elkészíttetni. 

 

Helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés elengedhetetlen része egy konyhabútor legyártásának, mivel itt milliméterek is számítanak és ha itt-ott pár milliméter tévedés van, az jelentősen ronthatja az összképet, így az árajánlat kérést optimális esetben mindig a konyhabútor helyszíni felmérése kell kövesse.

Konyhabútor készítés kapcsán felmerülő kérdések

 

A helyszíni felmérés azonban nem csak a méretek felméréséről szól, hanem a szakembernek meg kell tudnia számos fontos információt ahhoz, hogy az egyedi konyhabútort ténylegesen egyedivé tehesse az által, hogy a felhasználók méreteire, szükségleteire alakítja ki annak minden részletét, mert ha egy családanya rendszeresen használja a konyhabútorát, akkor bizony a mindennapjait teszi könnyebbé egy ténylegesen rá szabott konyhabútor, ami olyan tökéletesen illeszkedik mindenben tulajdonosához, mint egy profi szabó által készített egyedi ruhadarab. 


Mik azok a kérdések, amik jó ha felmerülnek egy konyhabútor felmérése közben?

 1. Ki fogja gyakran használni a konyhabútort mondjuk főzésre?
 2. Milyen magas a leggyakoribb felhasználó?
 3. Milyen magasak a család további tagjai?
 4. Milyen gyakran fognak sütni / főzni a konyhában?
 5. Szagelszívó és kivezetése rendelkezésre állnak-e?
 6. Mekkorák lesznek a beépített konyhai gépek?
 7. Milyen pántok / fióksínek legyenek használva (a drágább jelentősen jobb általában)?
 8. Oldalra vagy felfele nyíljanak az ajtók?
 9. Oldalra nyíló ajtók esetén melyik merre nyíljon?
 10. Milyen és mekkora mosogató lesz?
 11. Hova legyen téve a csap?
 12. Mosogatógép lesz-e és ha igen, hol van a lefolyó csatlakozása?
 13. Elektromos gépek áramellátása ki van-e alakítva?
 14. Milyen színű legyen a szekrények anyaga?
 15. Milyen színűek legyenek az ajtófrontok a konyhabútoron?
 16. Milyen fogantyúk legyenek az ajtókon és a fiókokon és ezek elrendezése?
 17. Milyen legyen a konyhabútor munkalapja?
 18. Milyen magas legyen a lábazat, vagy legyen-e egyáltalán (lebegő konyhabútor)?
 19. Milyen vízvető legyen a konyhapult és a fal találkozásánál?
 20. Milyen korona ( felső díszléc) legyen a konyhabútoron?
 21. Kell-e világítást építeni a felső szekrényekbe vagy a lábazatba?
 22. Mivel / hogyan legyen toldva a munkalap a sarkoknál?

Természetesen ez közel sem minden, de ezek azok a kérdések amik konyha készítéseink során leggyakrabban felmerülnek, így biztosan állíthatom, hogy ezeket minden új konyhát tervezőnek érdemes végigfutnia és amiben nem biztos azt egyeztetni a szakemberrel. Ezeket a kérdéseket egyesével fel fogjuk tenni és megválaszolni a Konyhabútor GYIK szekciónkban hamarosan, így látogatóink bővebb információt szerezhetnek konyhabútoraik kialakításának lehetőségeiről.

 • Természetesen emellett még számos egyedi igény felmerülhet ezek közül álljon még itt néhány:
 • Fiókba építhető kihúzhatós tál kutyáknak
 • Lábazatba építhető kihúzható tál cicáknak
 • Kihúzható, kifordítható, vagy akár liftes szerkezetű szekrények, polcok
 • Hűtő melletti takarító eszköz tároló
 • Mosogatógép beépítés
 • Beépített mikrohullámú sütő
 • Klimatizált szekrény (spejz, vagy pince helyett)
 • Borhűtő beépítés a konyhabútorba
 • Beépített mikrohullámú sütő
 • Okos konyha (ez a téma is külön cikket érdemel)

A lényeg az, hogy a jó szakember onnan ismertetik fel, hogy sokat kérdez, ez nem azért van, mert nem ért a szakmájához, hanem azért, mert még jobban szeretné személyre szabni a készülendő konyhabútort, hiszen így járulhat hozzá, hogy megrendelője tényleg örömét lelje konyhája használatában.

Ha kevés a kérdés, akkor biztosak lehetünk benne hogy egy standard konyhát kapunk a helységeink méreteire igazítva és semmi többet....

Amennyiben szeretné hogy mi készítsük el konyhabútorát, úgy kérjük töltse ki az alábbi árajánlat kérő űrlapot! 

 

 

 

 

Kép feltöltés
/sites/default/files/2018-05/konyhabutor-meretezes-magassag-kerdes.jpg
Kategória

3D - ExtrémFa formájú könyvespolc rendszer látványterv ajtó köré

Ezt a 3D látványtervet eredetileg egy megrendelőnk hálószobájába készítettük, de olyan jól sikerült, hogy megosztjuk veletek is. 

 

Az eredeti elképzelés anyaga tömbösített hossztoldott tölgyfa, ami fehér színű lakklazúrral van kezelve és rejtett rögzítésekkel a falhoz rögzítve. Mivel könyvespolc, szerkezete úgy lett kitalálva, hogy nagy súlyt is képes legyen elbírni, hajlás és lelógás nélkül, így aki szeretne egy izmos könyvespolcot, annak ideális választás lehet. 

Egyéb anyagokból is el tudjuk készíteni megrendelésre, kemény vagy puha fából, MDF-ből festve vagy furnérozva, de akár tetszőleges egzotikus fafajtákból is.

Anyagvastagsága 60mm emiatt nyugodtan nevezhetjük a könyvespolcok ősapjának is, mivel mind megjelenése, mind teherbírása tekintélyes, emellett helykihasználás szempontjából is remekül teljesít.

További igények voltak még a tervezés során hogy az ajtó mellett közvetlen jobbra lévő kapcsoló elérhető legyen és a tőle balra lévő beépített szekrény alsó fiókjai is kihúzhatóak legyenek. Ezeknek az igényeknek is sikerült eleget tenni az Extrém Fa formájó könyvespolcunk tervével, remélhetőleg hamarosan el is készítjük :)

Addig is, a kíváncsiaknak csináltunk róla egy videó animációt is, mely megmutatja, hogy különböző szögekből hogy mutat ez a különleges bútordarab, mely könyvespolc lévén rengeteg könyvet is el kell bírjon 

 

Kreatív Gyerekszoba berendezések és gyerekbútorok

A gyerekbútorok kapcsán már számos dologról írtunk, de van egy szempont, amit szintén érdemes figyelembe venni, mivel gyermekünk életének jelentős részét ebben a szobában fogja tölteni, ezért a bútorok kreativitása is rendkívül fontos, mivel egy szürke unalmas környezet éppúgy kihat gyermekünk épp kialakuló félben lévő személyiségére, mint a mi aktuális hangulatunkra a helység hangulata, amiben tartózkodunk.

Emiatt rendkívül fontos hogy még ha mi az "unalmasra hajszolt" fehér, fekete, barna... minimál stílusú bútorokat részesítjük előnyben addig gyerekünknek vigyünk bele némi színt és kreativitást, hogy minél jobb kedve legyen és az sem lehetetlen, hogy bútora részét képezze játék kollekciójának is. Engedjük nyugodtan szabadjára fantáziánkat gyermekünk bútorainak tervezésekor és ez a kb 10-15 évre szóló bútor legyen bátran eltérő otthonunk egyéb berendezési tárgyainak, bútorainak hangulatától, és okozzon sok örömöt csöppségeinknek.

Kategória

Olcsó Lépcső vs. Drága Lépcső - Mi a különbség?

Avagy miért van akkora árkülönbség 2 ránézésre nagyon hasonló lépcső között?

 

A fa lépcső vagy fa lépő burkolat készíttetése nem olcsó mulatság, mondhatni luxuscikknek számít ráadásul akár 300-500 ezer forint is lehet a különbség a terveken 2 hasonlónak kinéző lépcső között. Ez persze mindenkinek bántja a szemét és akár átverve is érezheti magát, de a tény az hogy gyakran az olcsóbb az átverés, mert közel sem olyan minőségű terméket fog kapni az olcsó lépcső áráért, mit a drágáért.

 

Alábbi cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy pontosan miben különbözik egy drágább és egy olcsóbb lépcső egymástól.

Lépcső Faanyaga

Lépcsőlapok vastagsága:

A vastagságon jelentőset lehet spórolni és pillanatnyilag sokkal olcsóbbá teheti lépcsőnket mert ha 3cm helyett csak 2cm a lépcsőlapok vastagsága, akkor 33%-al kevesebb az anyagköltségük, de egyben végzetes hibát is elkövetünk, mivel a vékony lapok könnyebben vetemednek, repednek, mivel nem bírják azt a hatalmas terhelést, aminek azzal tesszük ki őket, hogy járunk rajtuk. A lépcsőlapok vastagságát még keményfáknál is érdemes minimum 3cm-re tervezni.

Lépcsőlapok minősége:

A lépcsőnkhöz felhasznált faanyag minőségén spórolva szintén olcsóbbá tehető a lépcső, de ezért is borsos árat fizethetünk, mert míg egy A/A minőségű lépcsőfokban nincsenek csomók, a B/C minőségű, bár kinézetre még mindig szép, de nagyobb csomók is vannak benne, melyek feszültséget keltenek a fának abban a részében, aminek hatására vetemedhet, vagy elrepedhet és egy leragasztott betonlépcső faburkolatának cseréje nagyjából egyenlő a lehetetlennel, ha csak nem az egészet szeretnénk cserélni.

Páros fokok forgatása fordulós lépcsőknél

Olcsósított lépcsőknél gyakori megoldás, hogy a fordulókban azokat a fokokat, amikből 2 egyforma van, 1 lapból vágják ki, ezzel jelentősen csökkentve a keletkező hulladék anyagot, de esztétikailag ezzel hatalmas pofont adnak az összképnek, mivel így 2 vagy akár több lépcsőfokon is a szálirány nem fog futni a lépcsőfok élével, hanem átlósan keresztbe mennek rajta, ráadásul ez az olcsósítás nem csak a kinézetét rontja lépcsőnknek, de a minőségét, időtállóságát is, mivel ezek a fokok a keresztbefutó szálak miatt jóval gyengébben lesznek, hajlamosabbak a vetemedésre, repedésre, vagy akár a törésre is. Tény hogy akár 100 150 ezer forintot is lehet ezzel spórolni, de nem éri meg, ha a fordulós fokok egy része 2-5 éven belül eltörik vagy elvetemedik. Ráadásul ilyenkor meg is kell fordítani a lapot, hogy a tükörképét kapjuk, így A/B minőségű anyag esetén a B oldal kerül felülre, ami általában közel sem olyan szép mint az A oldal.

Az alábbi képek jól illusztrálják, hogy mi az amit mindenképpen kérdezzenek meg a szakembertől aki a lépcsőt készíti, mert utólag már nem lehet cserélni őket!

Extrémfa Fa Lépcsőburkolat Száliránya
A lépcsőlapok száliránya fut a lépcsőfokok élével. Ez a helyes kialakítás...
Olcsó Fa lépcsőburkolat száliránya
Olcsó lépcsők esetén a fordulós fokok száliránya gyakran nem fut a lépcsőlap élével, hanem keresztbe megy...

Anyag fajta:

Gyakori kérdés hogy tölgy bükk, vagy borovi fenyő, esetleg akác legyen a lépcsőlap, de ha az ár dönt akkor általában a borovi a végeredmény, ami nem rossz, de azt tudni kell róla, hogy sokkal jobban sérül, karcolódik vagy benyomódik mint a keményfa társai, így lépcsőnk esztétikus élettartamát nagyban rövidíti, 10-15 év után a használat mértékétől függően csereérett, míg egy tölgyfa lapokkal burkolt lépcső túl fogja élni a házat is, amibe beépítették.

Szabványos vs egyedi lépcsőlapok

Több nagy áruházban is lehet kapni viszonylag olcsón előre gyártott lépcsőlapokat, de sajnos csak 130 cm hosszúságig és 28 cm mélységig. A fordulós fokok általában ennél hosszabbak, így azokat egyedileg kell legyártani, de hiába csináljuk ugyanabból a fafajtából, akkor sem lesz ugyanolyan a kinézete, mivel a fák erezete, színe, mintázata eltér egymástól attól függően hogy honnan származnak, ott milyen körülmények között nőttek és hogy milyen gazdag volt tápanyagban, illetve folyadékban a terület. Ezért ha úgy akarjuk olcsóbbá tenni lépcsőnket, hogy az egyenes fokokat megvesszük standard méretben, és csak a fordulósokat gyártjuk külön, akkor azt az eredményt kapjuk hogy a fordulós fokok merőben más színűek és mintázatúak, mint az egyenes standard méretű fokok. Fordulós lépcsőknél érdemes az összes fokot egyedileg gyártani, így lehet csak garantálni hogy egyforma legyen az összes fok.

 

Lépcsőlapok Rögzítése

Lépcsőlapok Dűbelezése

Fisher Lépcsőlap Rögzítő Dűbel

Lépcsőlap tiplizése beton lépcsőre fa burkolatSokan sajnálják rá a pénzt, így olcsóbbá lehet tenni a lépcsőt és igazából kinek hiányzik, mikor nem is látni, meg ragasztva is van... A dűbelek azon felül hogy +1 alternatív rögzítést adnak a lépcsőlapoknak, szintezésre is kiválóan alkalmasak, mivel a betonozott lépcsőlapok általában nem hogy nem vízszintesek, hanem egymással sem párhuzamosak. Szinteződűbelek nélkül lehetetlen hogy egy beton lépcsőre vízszintes, egymással párhuzamos fokok kerüljenek, de sokakat ez nem is aggaszt mivel a megrendelő szeme nem vízmérték, úgysem veszi észre, és különben is 400+ ft/db és kb 100 db kell egy lépcsőhöz, ráadásul be is kell őket fúrni és állítani ami sok meló... Egy betonlépcső burkolásnál számunkra elengedhetetlen az állítható lépcsőrögzítő dűbelek használata.

 

 

Lépcsőlapok Ragasztása:

A betonra a legpraktikusabb rögzítés a ragasztás, de nagyon nem mindegy hogy mivel és hogyan tesszük ezt. Több szétesett lépcsőn láttam már hogy sziloplast-al ragasztották a fokokat a betonhoz, vagy a csemperagasztóhoz, amivel ki lett javítva az elrontott lépcsőbetonozás. Olcsóbb mint professzionális ragasztót használni, de a szilo nem köt jól a betonhoz és semmilyen porózus felülethez, ezért helyette poliuretán ragasztó habot kell használni, ami jelentősen drágább, de cserébe elválaszthatatlan rögzítést biztosít lépcsőlapjainknak, különösen, ha előtte tapadóhíddal kezelve lett a betonfelület, ami meggátolja a porladást, felszakadozást.

 

Lépcsőburkolat Felületkezelése

A lépcsőlapok felületkezelése nagyon kényes része, és nem csak a járólapon, hanem alul és az éleken is, hogy kizárjuk a nedvességet, amitől elhajolhat, elvetemedhet a fa. A felületkezelésre olcsó lépcsők esetében olcsó lakkot is használnak aminek max 1000 ft litere és az élettartama gyakori használat mellett töredéke egy professzionális vizes parkettlaknak, ami 4 rétegben felvíve gond nélkül kibír 10-15 évet is, de ennek már litere 6000 ft-tól kezdődik és ha szép felületet akarunk, akkor fújni kell, nem ecsettel kenni, akkor pedig 2X annyi lakk fogy, mivel több réteg is kell és a fele elmegy a levegőbe.

 

Aki végigolvasta a cikket most már átláthatja, hogy miért nem szabad az olcsó fa lépcsőt választani, mivel bárhol próbálunk spórolni, csak az élettartamát rövidítjük le lépcsőnknek és sokkal előbb kell újat venni... Így lesz az olcsóbb lépcsőből sokkal drágább lépcső!

 

 

 

Amennyiben kíváncsi rá, hogy mikből áll össze egy lépcső ára, akkor kattintson az alábbi linkre:

 

Mennyi egy egyedi tervezésű fa lépcső ára és miért?

Kategória

Lépcső Méret Kalkulátor - Lépcső Számolás Egyszerűen!

Lépcső méret kalkulátorunk jelenleg Béta-2.1 verziójú:  -Jól működik, de még fejlesztés alatt áll! A visszajelzéseket ötleteket elérhetőségeinken örömmel fogadjuk, hogy még hasznosabbá tehessük lépcső számítónkat. Köszönjük! :)

Lépcső méret kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja lépcsője különféle paraméterei, ha megadja a helység belmagasságát, szintkülönbségét, a lépcsőfokok számát, a kívánt lépéshosszt és az átjárómagasságot, amire szükség van. Az alapértelmezett értékek egy teljesen átlagos lépcső kiszámítását mutatják. Minden érték módosítható, a kalkuláció gombra kattintva, pedig megtörténik a lépcső kiszámítása automatikusan, alatta megjelennek a számított értékek:

 • A lépcsőfokok magassága
 • Egy lépcsőfok mélysége
 • Lépcsőkar alaprajzi hossza
 • Födémvastagság: 30 cm
 • Födémnyílás hossza
 • Emelkedés szöge
 • Biztonsági tényező
 • Kényelmi tényező

lépcső számítás, lépcső méret kalkulátor segédlet

Lépcső számító méret kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámíthatja hogy milyen lépcsőre van szüksége. Ha a lépcső számításnál valamelyik értékben nem biztos nyugodtan próbálgassa a kalkulálást, ha a megadott értékek vagy a lépcső számítás során kapott értékek valamelyike a javasolt lépcső paramétereken kívül esik, akkor az oldal arról felugró figyelmeztetésben értesít és tájékoztat a számításhoz ajánlott megfelelő értékekről.

 

Lépcsőkar alaprajzi hossza:, a lépcső középvonalában mért gerinc hossza, a lépcsőkar kiszámítása elsősorban a szintkülönbségtől, a lépcsőfokok számától és a lépcsőfokok mélységétől függ.

Biztonsági tényező: A lépcső kalkuláció során nem szabad megfeledkezni a biztonsági tényezőről sem, ami a Belépő + Fellépő összegeként számítható ki, melynek ideális értéke minimum 46cm. Ezt az értéket a modern lépcsők ritkán érik el, a helytakarékosság miatt, de törekedni kell rá hogy minél inkább megközelítse.

Kényelmi  tényező: A Kényelmi tényező azt mutatja meg nekünk, hogy mennyire lesz kényelmes járni az adott lépcsőn. A Lépcső kényelmi tényezője könnyedén kiszámítható a Belépő - Fellépő különbségeként. Ideális esetben ez az érték 12  de mint a biztonsági tényezőnél, napjainkban ezt is maximum megközelíteni szokták a lépcsők.

Kép feltöltés
/sites/default/files/2018-02/lepcso-szamitas-lepcso-meret-kalkulator-2.jpg
/sites/default/files/2018-02/lepcso-meret-kalkulator-lepcso-szamitas-banner.jpg
Kategória

Különleges Fa Lépcsőburkolat Betonlépcsőkhöz

Miért jobb a fa lépcsőburkolat? Beton lépcsők esetében a járólappal kövezett lépcsőburkolat helyett nem épp a legolcsóbb, de biztosan a legmutatósabb és biztonságosabb ha fa burkolattal látjuk el. 

Íves járólappal burkolt betonlépcső burkolása tölgyfával
Járólappal burkolt íves beton csigalépcső burkolása tölgyfával

 

Betonlépcső vékony keményfa burkolattal
Betonlépcső  keményfa burkolattal

Mik a fa burkolat előnyei betonlépcsők esetében?

Megjelenése lehet, modern, rusztikus és elegáns!

Ha egy betonlépcsőt fával burkolunk, szinte bármilyen stílusú lakberendezéshez igazítható a kiézete, mivel már megvan egy erős tartószerkezet, így nem szükséges vastag anyagokat használni, ráadásul minden eleme alá van támasztva, így hajlással, vetemedéssel sem kell kalkulálni, mint a fa tartószerkezetes lépcsők esetében. Hajlítani is remekül lehet, így az íves betonlépcsők burkolására is remekül alkalmazható.


Meleg, nyugodt hangulatot teremt!

A fa bútorok még a feng shui szerint is nyugtató légkört teremtenek és nincs ez másképp a fával burkolt beton lépcsők esetében sem, mivel a lépcsőlapok és pofafák teljesen eltakarják a nyers beton felületét, és természetközeli meleg hangulatot teremtenek

 

Biztonságosabb, mivel jobban elnyeli az ütődéseket!

Gyerekbiztos fa lépcsőburkolatBármilyen lápcsőről is beszélünk, elkerülhetetlen, hogy néha valaki megbotlik rajta és ha a korlátban nem sikerül megkapaszkodni, akár le is csúszhat ,vagy gurulhat. A Beton lépcsők fával történő burkolása sokat segít a lépcsőn leeséses sérülések csökkentésében, mivel a fa lépcsőlapok szerkezete nem merev és homogén, hanem szálas és rugalmas, ami ütés esetén hajlik, összenyomódik, így nem okoz akkora sérülést, mivel sok energiát elnyel a rugalmasságával. Mindemellett élei lehetnek mindenhol legömbölyítettek, ezzel is tovább csökkentve a sérülés veszélyét.


Halkabb a járás rajta mint a szalagparkettán vagy a járólapon!

A fával burkolt beton lépcsőn sokkal halkabban lehet járni, mint az egyéb burkolattal ellátott lépcsőkön, mivel a fa jobban elnyeli a hangokat, mint a kő, vagy a laminált padló, de itt azért fontos az is hogy a burkolni szánt beton lépcsőfok egyenes legyen és minél jobban felfeküdjön rá a lépcsőlap.


Mezítláb is kényelmes és biztonságos!

A fával burkolat beton lépcső készítés nagy előnye, hogy a fa nem hideg tapintású mint az egyéb mesterséges burkolóanyagok, így mezítláb is kényelmes rajta a járás, ráadásul a lépcsőfokok nem csúsznak, nincs rajtuk recés élvédő és nincs is rá szükség.


 

Kategória

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on