Gyerekbiztos Lépcső? Lehetséges? | Extrém Fa
Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Lépcső Számítás Egyszerűen? - Online Lépcső Méret Kalkulátor

Lépcső Számítás - Online lépcső méret kalkulátor

Gyerekbiztos Lépcső? Lehetséges?

Elég gyakori probléma, hogy miként lehet megoldani, hogy egy lépcső minnél jobban gyerekbiztos legyen? Azért emeltem ki a "minnél jobban gyerekbiztos"-t, mert egy lépcsővel akármit is csinálunk sosem lesz teljesen biztonságos, mivel felfele, vagy lefele lépkedünk, így leesni mindig le lehet róla, de vannak tényezők, amikkel csökkenthető ennek az esélye. Vegyük sorra mik is ezek...

Gyerekbiztos Lépcső méretezése:

Lépésmagasság:

Nagyon fontos tényező a lépésmagasság, mivel egy kisgyermek nem tud akkorát lépni mint egy felnőtt, így ha nagyokat kell lépnie, nem lesz stabil és biztonságos számára a járás mert ha túl nagy szintkülönbséget kell megtennünk, akkor könnyebben kibillenünk az egyensúlyunkból. Egy átlagos lépcső lépésmagassága 19 és 21 cm között van, de ez magas még a gyerekeknek, így ha a szülők egyébként magasak, akkor az alsó határt érdemes választani, mert a gyerekek bizony felnőnek idővel és kényelmetlen lesz mindenkinek, ha 19cm-nél alacsonyabb a lépésmagasság. Amennyiben a lépcsőt használó felnőttek is alacsonyak, akkor érdemes lehet elgondolkodni 19 cm-nél alacsonyabb lépcsőfokokon akár, de azért nem célszerű 16 cm-nél nagyobbat tenni.

Lépcsőfok mélysége:

Gyerekeknél rövid lábaik miatt különösen fontos a lépcsőfok mélysége, mert ha túl keskenyek a fokok, akkor könnyen melléléphet lefele menet és egyből legurul a lépcsőn. Gyerekeknek szánt lépcsőnek egy profi asztalos minimum 30 cm lépcsőfokmélységet használ, bár ez már egyedi méretnek számít és így jelenősen drágítja lépcsőnket mert Magyarországon a boltban olcsón kapható lépcsőfokok mérete max 28 cm.

 

Gyerekbiztos fordulós lépcső:

A fordulós fa lépcsők fokozottan veszélyesek tudnak lenni, ha nem jól vannak kialakítva. A legjobb megoldás, ha a fordulóban nem fokok, hanem pihenő van, mert így nem kell kanyarodás közben felfele lépni, hanem szépen befordul a pihenőn és utána megy tovább egyenesen fölfelé. A pihenő másik nagy előnye, ha gyermekeink esetleg valamiért legurulnak a lépcsőn, akkor az maximum a pihenőig tart és ott véget ér a bukfenc sorozat, így nem gurul végig az egész lépcsőn. A muszáj fokokat tenni a fordulóba is hely szűke miatt, akkor figyeljünk arra hogy a lépcső forduló belső ívénél se legyen túl keskeny a fok lehetőleg.

 

Milyen anyagból legyen?

A fa lépcsőburkolat tökéletesen megfelel, mivel rugalmasabb anyag, mint az egyéb lépcsőburkolatok és az élek is elmarhatók. A fa rugalmassága legurulás esetén csökkenti a sérüléseket, így óvja gyermekünket és teszi biztonságosabbá lépcsőnket.

 

Korlát:

Végül, de nem utolsó sorban a korlát is biztonságosabbá teszi gyermekeink számára a lépcsőket, mert meg tudnak kapaszkodni, így ha megbotlanak, megtartják magukat. Fontos hogy a korlát lehetőleg kör profilú legyen és ne túl vastag, hogy biztonsággal meg tudjon kapaszkodni benne és az is lényeges, hogy olyan magasra tegyünk, hogy gyermekünk kényelmesen elérje, ha felnő később feljebb lehet szerelni könnyedén. Ha van lehetőség mindkét oldalra tegyünk korlátot, nyitott lépcsők esetén pedig arról is gondoskodnunk kell, hogy nem tudjon a csöppség kiesni a korlát és a lépcső között.

 

Biztonsági gyerekkapu a lépcső végeire:

Általában ez már nem a lépcső részét képezi, hanem külön lehet kapni műanyagból, de azért megemlítem, hogy amíg pici gyermekünk és nem szeretnénk hogy egyedül a lépcsőre menjen, mindenképpen szereljünk fel biztonsági kaput a lépcső aljára és tetejére, így 100%-ban elkerülhető hogy gyermekünk leessen a lépcsőn, míg túl pici hozzá.

Kategória

Lépcső árajánlat kérés

A lépcsők árajánlat készítése mindenképpen helyszíni felmérést igényel, de a hatékony munka elősegítése érdekében, kérjük töltse ki az alábbi árajánlatkérő űrlapot!

Az űrlap elküldése után már felkészülten tudjuk önt felkeresni egy INGYENES, személyes helyszíni felmérésre, ahol segítünk akár a lépcső megtervezésében is.

​​​​​​

Amennyiben rendelkezik kupokóddal, kérjük itt adja meg hogy érvényesíthesse kedvezményét!
Kérjük adja meg, hogy mikorra szeretné az ajánlatkérésben részletezett lépcsőt elkészíteni, minimális határidő 1 hónap, de folyamatban lévő munkáinktól függően, ez akár több hónap is lehet.
Kérjük adja meg a címet, ahol személyesen is fel tudjuk mérni a lépcsőt.
további sor hozzáadása
Kérjük írja be a meglévő beton lépcsőfokok méreteit: Hosszúság * Mélység * Magasság - Darabszám formában, az alábbi linkre kattintva megnézhati, hogy fordulós lépcsők esetében, mely lépcsőfokoknak milyen méreteire lesz szüksége (új ablakban nyílik meg). Lépcső felmérési útmutató.

Elég CM pontosan mérni!!! 


A + jellel egy újabb sort tud hozzáadni, kérjük minden fokot külön sorba írjon. A hozzáadás gombbal további tetszőleges számú rublikát adhat hozzá.
 
 
A puhafák (borovi fenyő, luc fenyő) olcsóbbak, míg a keményebb fák (bükk, tölgy) drágábbak.  A laminált lépcsők felülete függ az laminált anyag minőségétől, de jó minőségű anyag esetén magas kopásállósággal és vízállósággal rendelkeznek és tartós megoldást biztosítanak.
A lépcsők biztonságát nagyban javítják a korlátok, melyekbe megbotláskor könnyedén megkapaszkodhatunk, így elkerülhető a lépcsőn leesés. Gyerekek és idősek által használt lépcsőkre különösen javasolt mindkét oldalra kapaszkodót tenni.
A falburkolatok elegáns megjelenést kölcsönöznek és megvédik a lépcső mellett lévő falat az esetleges sérülésektől. Jelölje be ezt a lehetőséget ha igen!
A beépített világíátsok biztonságosabá teszik otthonunk lépcsőit, mivel jól láthatóvá teszik a lépcsőfokokat
Kérjük írja le minél részletesebben elképzeléseit.
9 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on