Asztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálásAsztalos | Egyedi bútorok | Extrém Fa megmunkálás

Árajánlatkérés több cégtől az ország egész területén egyszerűen

 

Ide kattintva kérhet árajánlatot több cégtől az ország bármely pontján könnyedén és gyorsan

 

Kényelmes konyha: Mekkora legyen a konyhabútor?

Avagy: Egy konyhabútor méretezése...

 

Mivel a konyhabútor ideális esetben napi használatú bútordarab, ráadásul kifejezetten sok időt tölthetünk el naponta rajta dolgozva, így a szépségén kívül a méretezése is igen fontos, mivel ez határozza meg, mennyire lesz kényelmes a használata tulajdonosának, így egy konyhabútor tervezésekor a színek és a forma mellett erre érdemes külön hangsúlyt fektetni. 

 

Mik a legfontosabb méretek egy konyhabútornál?

Konyhapult magassága: Talán ez a legfontosabb tényező, mivel a konyhapulton csináljuk a legtöbb mindent, ezért magassága meghatározza testtartásunkat, így kényelmessé vagy kényelmetlenné téve a rajta folyó munkát. Egy konyhai munkapult leggyakoribb magassága 90 cm a pult teteje a földtől számítva, de ennek eldöntésekor érdemes figyelembe venni a felhasználók magasságát, mivel egy magasabb (pl. 190+ cm magas) embernek a 90 cm-es konyhapult magasság már alacsony és nagyon mélyre kell hajolnia, mind vágás, mind pedig mosogatás közben, de ugyanez a méret egy 150 cm-es hölgynek túl magas is lehet és ezért lesz kényelmetlen a használata. Tehát a magasságot igazítsuk a gyakran használó személyek magasságához lehetőleg, mivel egy kényelmetlen konyhában nem jó érzés főzni.

 

Konyhapult mélysége: A konyhapult mélysége általában 60 cm és ettől nem is érdemes eltérni, mivel az alá helyezendő gépek is ekkora szélességre vannak tervezve és szükséges is ennyi hely hogy kényelmesen elférjünk a konyhapulton.

 

Konyhabútor felső szekrényeinek magassága: Egy konyhabútor készítése során sok esetben érdemes betartani a standard méreteket, de a felső konyhaszekrényeink magassága nem tartozik ezen méretek közé. Magasságukat inkább a helység adottságai, megrendelők igényei és magassága határozza meg, de ez esetben az alacsonyabb magasság nem feltétlen teszi kényelmetlenné a használatot, csupán a felső polcokon a ritkán használt dolgokat kell tartani és egy kis 3 fokos létrát, melyről kényelmesen és biztonságosan elérhetők bárkinek, ellenben a magasabb szekrényekkel akár még egy sor polcot is nyerhetünk, így rengeteg extra pakolóhely keletkezik. A leggyakoribb konyhabútor felső szekrény magasság 70-75 cm, de nem lehetetlen egy 100-120 cm magas felső szekrénysor sem.

 

Konyhabútor felső szekrényeinek mélysége: Ez a méret jellemzően 30 cm és erre jön rá 18-22 mm ajtó vastagság, ennél mélyebb felső szekrények már túl nagy részt takarnak a pultból, kényelmetlenné teszi a pulton való munkát, mivel nekiér a homlokunk. 

 

Elszívó magassága a pulttól: A szag vagy páraelszívók leírása jellemzően 50-55 cm-t ír, de ezt senkinek sem javasolnánk, tény hogy az elszívóhatás így a legjobb, de nem lehet belenézni a fazékba tőle, így érdemes legalább 80-90 cm-re tenni a pult főlé elszívónkat, így már egy 180 magas ember is bele tud nézni a fazékba. Természetesen így valamelyes romlik az elszívás hatékonysága, de ezt könnyedén kompenzálhatjuk ha nem a legolcsóbb elszívót vesszük, hanem mondjuk egy 2-motorost, aminek jelentősen nagyobb az óránkénti szállított légköbméter mennyisége,  így konyhánk szagmentes lehet és a használati élményen sem esik csorba. 

 

Konyhabútorunk méretezése során érdemes külön kikérni a szakember véleményét és rákérdezni a fontosabb méretekre, nehogy meglepetés érjen konyhánk elkészülésekor.

Az alábbi rajzon egy átlagos méretezésű konyhabútor van, mely ideális egy 160 - 170 cm magas ember számára.

 

Kategória

Extrém Fa Facebook oldalaExtrém Fa instagramExtrém Fa a PinterestenExtrém fa a youtube-onExtrém Fa a Google+-on